Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

120. výročí založení sboru SDH Práče a žehnání praporu

V sobotu 18. července 2020 proběhly v naší obci oslavy 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Práče. Dle pamětního spisu, který zhotovil a sepsal Ignar Rihowsky, toho času učitel a řídící školy v Práčích, se v srpnu roku 1904 při příležitosti stavby nového kostela zmiňuje o založení sboru dobrovolných hasičů v roce 1901. Při procházení záznamů v Jihomoravském muzeu a nalezení artefaktu nám ovšem bylo potvrzeno, že k založení sboru došlo již v roce 1900.

Při příležitosti letošních oslav nechali členové sboru vyrobit nový vyšívaný prapor SDH Práče, který bude jednak připomínat a uctívat historii i tradici hasičského sboru, ale také symbolizovat jeho cíle a poslání. Prapor je v oboustranném sametovém provedení v kombinaci modré a bordó. Na lícové straně je ručně vyšitý název sboru se znakem SDH a letopočtem založení sboru. Na rubové straně je vyšitý sv. Florián s vyobrazením naší staré hasičky, která má v letošním roce výročí 100. let od postavení. "VLASTI KE CTI, BLIŽNÍMU KU POMOCI" je nápis, lemující hlavní motiv. Jednotlivé rohy obou stran praporu jsou zdobeny zlatými lístky, spojené po obvodu zlatou linkou. Obvod celého praporu zdobí zlaté třásně.

O vzácném umění tradiční ruční výrobě slavnostních praporů si můžete přečíst v článku na pozary.cz

Průběh sobotního odpoledne lehce narušovalo deštivé počasí, proto musel být změněn program i místo konání slávy. Po poledni se u staré hasičky sešli členové našeho sboru a spolu s veřejností také sbory okolních vesnic, kteří nás přišli při této příležitosti podpořit. Byly to zástupci sborů hasičů z Lechovic, Borotic, Těšetic, Prosiměřic, Oleksovic a Suchohrdel. Na oslavu dorazili také zástupci Výkonného výboru Okresního sdružení hasičů Znojmo. Všichni mohli nahlédnout dovnitř a prohlédnout si zrekonstruovanou hasičskou zbrojnici i například části historického vybavení a uchované diplomy a pamětní listy ze soutěží hasičského sportu z dob minulých. Poté se všichni v zástupu, v čele s novým praporem a za hudby kapely Skaláci, odebrali do vesnice směrem ke kostelu, kde proběhla mše spojená s žehnáním praporu. Následné oslavy pokračovaly v kulturním domě, kde proběhlo oceňování členů za zásluhy a činnost ve sboru a také předávání pamětních listů na tuto událost. Starostou OSH Znojmo nám byla poté předána i slavnostně zavěšena slavnostní pamětní stuha na vrchol žerdi praporu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Statistiky

Online: 1
Celkem: 132717
Měsíc: 2484
Den: 91