Jdi na obsah Jdi na menu

O nás

Historie

Dle záznamu v Pamětním spisu, sepsaného Ignázem Rihowským, byli v roce 1900 v obci Pratsch založeni dobrovolní hasiči. Komandantem byl pan Jakob Salk a Jakob Ruiner jako zástupce komandanta.

V prosinci roku 1976 bylo projednáno založení oddílu Mladých požárníků na Výroční schůzi ČSPD ve složení:

 

  1. Jan Bartoník - vedoucí mládeže
  2. Michael Neubauer - velitel družstva
  3. Jaromír Bartoník ml.
  4. Ladislav Tříska
  5. Josef Matůš
  6. Vladan Neubauer
  7. Jaroslav Zimek
  8. Bedřich Řihák ml.
  9. Milan Zelinka
  10. Karel Tkadlec ml.
  11. Jana Bartoníková

oddíl Mladých požárníků, 1976
Soutěž mladých požárníků, Kravsko 1977

Sbor fungoval nepřetržitě až do roku 1999, kdy se členové sboru nedohodli a veškerá činnost skončila.

V historii proběhla zátěžová zkouška zásahového čerpadla pojmenovaného MÁŇA. Od splavu řeky Jevišovky směrem ke hřišti bylo napojeno a nataženo na 40 dvacetimetrových hadic typu "B". Čerpadlo tahalo vodu z řeky a tlačilo do mírného kopce nepřetržitě osm hodin. Pro stroj i členy hasičského sboru bylo toto velkým úspěchem.

mana.gif
Historický stroj z roku 1900 vyrobený na zakázku v továrně na stříkačky a čerpadla R. A. Smekal, Čechy pod Kosířem.


Současnost

V roce 2010 se na základě party nadšenců začala znovu rozjíždět již nějakou dobu upadlá činnost sboru. Základem bylo prvně pouze mužské družstvo, které obnovilo základní fungování sboru a začalo se účastnit okrskových závodů v požárním sportu. Během roku 2013 se začalo formovat i ženské družstvo. Od roku 2015 se začal tvořit také oddíl nejmladších hasičů, do kterého se mohou zapojit dobrovolníci již mladšího školního věku.

V květnu 2014 proběhla slavnost k výročí 110 let od postavení kostela, spojená se svěcením nového hasičského zásahového vozidla. Před samotným svěcením ještě proběhlo slavnostní vyznamenání čestných členů SDH Práče za jejich činnost ve sboru. Při předávání vyznamenání byl přítomen mimo jiné předseda krajského výboru hasičů Jihomoravského kraje. Fotografie ve fotoalbu zde.

Na začátku roku 2015 se začalo s postupnou rekonstrukcí staré hasičské zbrojnice. Formou dobrovolných brigád se začala obnovovat celá střecha, odvod kanalizace, vodovodní a elektrické rozvody, podlahy a nové okna a dveře a vnitřní vybavení.

V létě roku 2015 se zahájila výstavba nové hasičské zbrojnice, orientované více do středu obce pro lepší dostupnost, než tomu je u hasičárny staré. Jedním z hlavních důvodů bylo vytvoření kvalitního zázemí pro nově založenou zásahovou jednotku, resp. vybavení, včetně dvou zásahových automobilů. Díky spolupráci všech členů hasičského sboru i dobrovolníků ze stran veřejnosti byly všechny práce na výstavbě dokončeny v létě roku 2018. V září tohoto roku proběhlo slavnostní otevření hasičské zbrojnice spojené se svěcením nově pořízeného zásahového vozu CAS 25. Fotografie z této události ve fotoalbu zde.

V současné době se SDH zapojuje do kulturních akcí a dalších aktivit v obci. Každým rokem se pod záštitou hasičů koná Velikonoční zábava, Babské hody, pálení čarodějnic a také se hasiči zapojují do pořádání dětského dne. Od založení sbor zasahuje u různých typů mimořádných událostí. Od hašení požárů, zásahů při úniku plynu až po odklízení padlých stromů. Měsíčně probíhá v obci pravidelná kontrola a odkalení hydrantů.

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 131671
Měsíc: 2933
Den: 40